Proč si dát ořechové máslo?

17.8.2023 Lenka Valčíková Zdravá výživa

Zdravý životní styl bez zbytečných kompromisů. To by jistě ocenil každý. A právě v tomto ohledu jsou ořechová másla vynikající potravinou. Pokud hledáte spojení dokonale lahodné chuti s výživnými vlastnostmi, jsou právě ony tou pravou volbou. Přečtěte si, proč byste měli své stravovací návyky obohatit právě o ořechová másla.

Másla z ořechů

Ořechová másla jsou neodolatelnou kombinací zdraví a chuti, která získává stále více příznivců. Ale co vlastně obsahují? Nejsou to totiž másla v pravém ani právním slova smyslu. Jedná se o pasty vyrobené z mletých ořechů – ať už jde o arašídy, mandle, lískové ořechy nebo třeba kešu.

Proces mletí uvolňuje tuk přirozeně obsažený v ořeších, čímž vzniká hladká, krémová hmota. Každý druh má svou charakteristickou chuť a nutriční složení, což znamená, že si můžete vybrat podle svých preferencí a potřeb.

Jak si vybrat ořechové máslo?

Když vybíráte ořechové máslo, měli byste se zaměřit na několik klíčových faktorů:

  • Složení: Vždy si přečtěte složení produktu. Nejlepší jsou ořechová másla, která obsahují pouze ořechy a malé množství soli. Vyhněte se produktům, které obsahují přidané cukry, umělá sladidla nebo konzervanty.
  • Přísady: Méně je často více. Vyberte ořechová másla s co nejméně přísadami. To zaručuje, že si užijete přirozenou chuť a prospěšné látky obsažené v ořeších.
  • Nutriční hodnoty: Prozkoumejte nutriční hodnoty na obalu. Ořechová másla jsou bohatá na zdravé tuky, vlákninu, bílkoviny a vitamíny. Každý typ je ale trochu jiný. Arašídové máslo vyniká obsahem bílkovin, mandlové obsahem vlákniny a třeba máslo z kešu je bohaté na sacharidy. Vybírejte proto tak, aby ořechové máslo sedělo k vaší dietě.

Využití ořechových másel v jídelníčku

Ořechová másla nemusíte pojídat jen samotná. Do jídelníčku je přidáte snadno. Použití místo pomazánky nebo jako její základ je pochopitelně nasnadě, jsou ale také vynikající přísadou do dezertů. Můžete je přidat do sušenek, muffinů nebo proteinových tyčinek a zvýšit tak jejich nutriční hodnotu. Přidejte lžíci ořechového másla také do svého oblíbeného smoothie a získáte dávku bílkovin a zdravých tuků. Ořechová másla se hodí i do omáček a polévek, kterým dodá bohatou a lahodnou chuť.

Ořechová másla jsou nejen výtečnou chutnou pochoutkou, ale také bohatým zdrojem živin. Jejich využití v kuchyni je téměř neomezené a mohou zlepšit jak chuť, tak i výživovou hodnotu vašich jídel. Zkuste různé kombinace, objevte ty, které vám nejvíce chutnají a zařaďte je do svého jídelníčku.

picture