Jak sušené ovoce pomáhá zdraví?

29.10.2023 Lenka Valčíková Zdravá výživa

Sušené ovoce je malým zázrakem pro naše zdraví. Už naši předkové věděli o tom, že ovoce lze uchovávat díky sušení, byli si ale vědomi také jeho blahodárných účinků na náš organismus. Přečtěte si náš článek a objevte, proč byste měli sušené ovoce zařadit do svého jídelníčku.

Zdroj vitamínů a minerálů

Sušené ovoce je překvapivě kompaktním zdrojem důležitých vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje. Ačkoli se zdají malé, tyto pochoutky skýtají mnohem více, než byste si možná mysleli. Například sušené švestky obsahují vitamín C, železo nebo bór, sušené datle zase draslík, hořčík a vitamín B6 a v meruňkách najdete kromě vitamínu C i beta karoten. A to je jen malá ukázka.

… a antioxidantů

Zároveň je sušené ovoce plné antioxidantů, které chrání naše tělo před volnými radikály a podporují naše celkové zdraví. Sušené ovoce obsahuje například takzvané polyfenolové antioxidanty, které pomáhají zlepšit průtok krve a snižují tak riziko mnoha chorob.

Energie v malém kousku

Kromě vitamínů a minerálů je sušené ovoce také skvělým zdrojem energie. Je ideální pro ty chvíle, kdy potřebujete rychle nakopnout. S tím vám pomůže především koncentrovaný cukr, který se v něm nachází.

Jedná se o fruktózu, což je přírodní cukr obsažený v ovoci. Tato forma cukru se rychle uvolňuje do krve a zajišťuje přísun energie. To je výrazný rozdíl oproti rafinovanému cukru, který může způsobit prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Sušené ovoce je proto skvělou volbou pro sportovce a všechny, kteří potřebují rychlý a kvalitní zdroj energie. Stačí jen malé množství sušeného ovoce, abyste získali potřebný energetický náboj.

Plus pro zdravé trávení

Dalším benefitem sušeného ovoce je jeho pozitivní vliv na trávicí systém. Sušené ovoce obsahuje vlákninu, která podporuje správné trávení a funkci střev. Vláknina pomáhá pročištění a udržuje střeva v kondici. To je zásadní pro udržení celkového zdraví trávicího traktu. Navíc sušené ovoce obsahuje přirozené látky, které mohou podporovat růst prospěšných bakterií ve střevech, což je důležité pro rovnováhu střevní mikroflóry.

Pokud se potýkáte s trávicími problémy, sušené ovoce by mohlo být užitečným doplňkem stravy. Jen si dejte pozor na to, že byste neměli přehánět, v nadměrném množství může způsobit zažívací obtíže.

Trvanlivost

A konečně, sušené ovoce je známé pro svou dlouhou trvanlivost. Oproti čerstvému ovoci, které podléhá rychlé zkáze, sušené ovoce lze skladovat mnohem déle. Díky procesu sušení ztrácí ovoce vodu, což snižuje množství vlhkosti, která by podporovala růst bakterií a plísní. To znamená, že můžete mít sušené ovoce v zásobě a požívat jeho benefitů i mimo sezónu čerstvých plodů.

Zkuste zařadit sušené ovoce do svého jídelníčku a dopřát svému tělu chutnou a zdravou lahůdku. Vaše zdraví vám za to určitě poděkuje.

picture