5 důvodů, proč je káva zdravá

11.9.2020 Lenka Valčíková Zdravá výživa

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a mnoho lidí si ji užívá každý den. Kromě svého povzbuzujícího účinku a lahodné chuti může ale být káva také zdraví prospěšná. V tomto článku jsme shrnuli šest hlavních přínosů kávy pro váš zdravý životní styl.

Káva je zdrojem antioxidantů

Káva obsahuje množství antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály, a tak snižuje riziko stárnutí buněk a vzniku některých onemocnění, jako jsou mrtvice či určité typy rakoviny. Je to jednoduchý a příjemný způsob, jak zvýšit příjem antioxidantů ve vaší stravě.

Káva vám dodá energii

Tohle asi zná každý. Kofein obsažený v kávě je psychoaktivní látka, která dokáže zablokovat inhibiční neurotransmiter adenosin. Ten způsobuje ospalost a únavu. Díky kofeinu můžete odsunout tyto příznaky a zvýšit svou fyzickou i mentální sílu. Tato stimulace může být užitečná při zvýšení produktivity a koncentrace během pracovního dne. Na druhé straně to ale nepřehánějte a dopřejte tělu také zasloužený odpočinek.

Káva může snižovat riziko některých onemocnění

Studie ukazují, že pravidelná konzumace kávy může snižovat riziko vzniku některých závažných onemocnění, jako jsou Parkinsonova choroba, jaterní onemocnění, včetně cirhózy a rakoviny jater. Pokud však chcete tyto účinky maximalizovat, měli byste je podpořit sportovní aktivitou a vhodnou stravou bohatou na vlákninu zejména pak ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny.

Káva podporuje trávení

Káva může mít pozitivní vliv na trávení tím, že stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a usnadňuje pohyb potravy střevy. Pokud však trpíte žaludečními potížemi, měli byste svou konzumaci kávy omezit a poradit se s lékařem.

Káva pomáhá hubnout

Kofein se často používá ve spalovačích tuků, kvůli svému termogennímu účinku (zvýšení tělesného tepla, díky kterému dochází k lepšímu spalování kalorií). Zároveň podporuje krevní tlak a činnost srdce, takže máme větší energii a drive do sportovních aktivit. Pomocí katecholaminům (adrenalinu a noradrenalinu) kofein podporuje vylučování mastných kyselin z tukové tkáně, ty pak tělo využije jako zdroj energie pro růst svalů.

Užijte si kávu i bez kofeinu

Pokud preferujete nízký obsah kofeinu, nebo ho vůbec nechcete konzumovat, existuje mnoho alternativ jako bezkofeinová či čekanková káva. Tyto varianty vám stále mohou poskytnout chuť a aroma kávy bez povzbuzujícího účinku kofeinu, které nemusí prospívat každému.

Káva může být součástí vašeho zdravého životního stylu. Vyberte si z široké nabídky kávy na našem e-shopu a podpořte své zdraví.

Pamatujte však, že každý člověk je jedinečný a reakce na kávu se může lišit. Je důležité dodržovat míru a případně se poradit s lékařem, pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo omezení týkající se konzumace kávy.

picture