Low carb pečivo z tvarohu, semínek a psyllia

Skvělá příloha k jídlu, ale i bezva náhražka klasického běžného pečiva. Zkuste to zdravěji bez bíle mouky, lepku a velkého množství škrobů. Vhodné i pro běžné strávníky a děti.

RECEPT:
500 g tučného tvarohu
1/2 hrníčku lněných semínek
1/2 hrníčku slunečnicových semínek
1/2 hrníčku dýňových semínek
4 vajíčka
hrst čerstvého oregána (nebo jiné bylinky, kterou máte rádi)
himalájská sůl - stačí 1/2 až 1 čajová lžička
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
2 lžíce psyllia (pokud je pečivo určeno dětem do tří let, doporučuji snížit dávku nebo zcela vynechat a nahradit lnem)

Semínka rozemeleme na mouku. Buď můžete použít vysokorychlostní výkonný mixér nebo mlýnek na kávu. Smícháme se solí, lahůdkovým droždím, psylliem a práškem do pečiva. Sypkou směs dáme bokem a v míse rozšleháme tvaroh a vajíčka do jednolité hmoty. Přidáme nasekané bylinky, promícháme a důkladně promísíme se sypkou směsí a vznikne nám lepivé těsto. Necháme 10 až 15 minut odležet (psyllium a len nasáknou vodu) a vytvoříme placky, bulky, kaiserky...je to na vaší kreativitě. Pečeme 35 minut na 160°C (pokud vytvoříme větší tvary, tak necháme péct déle. Třeba i 45 minut). Po upečení vyjmeme z trouby, a co nejdříve zabalíme bulky do čisté kuchyňské utěrky, aby nezvlhly a byly příjemně vláčné.

Low carb pečivo z tvarohu, semínek a psyllia
Líbil se vám tento recept a zajímaly by vás podobné zdravé recepty bez přidané mouky a cukru?
Autorem je Magda Navrátilová alias Healthy funny food a najdete nás na instagramu nebo facebooku

RAW MEDOVÉ PERNÍČKY

Hledáte jednoduchý recept na Vánoční cukroví, co bude hotové za chvilku? Se kterým vám mohou pomoct i ti nejmenší a mohou v klidu ochutnávat těsto, které je přirozeně bezlepkové, bez mléka, bez vajec a bez rafinovaného cukru. Cukroví, které se nemusí péct a složitě zdobit. Tak tohle je to pravé.

RECEPT:
1 hrnek sušeného strouhaného kokosu
1/2 hrnku zlatého lněného semínka
2 lžíce kokosového cukru
2 až 3 lžíce kokosového oleje (záleží, jak moc mastný je strouhaný kokos, uvidíte jak se těsto bude lepit a podle toho přidávejte kokosový olej)
1 lžíce perníkového koření
1 lžíce medu
1 lžička kakaa na obarvení, pokud chcete tmavší perníčky.

Len a kokos rozemeleme v mixéru na mouku, pokud je kokos tučný, tak při mletí může začít pouštět tuk a směs se začne lepit. Pokud je kokos sušší, nebo nemáte tak výkonný mixér, budete muset přidat více kokosového oleje. Přidáme tedy ke směsi lnu a kokosu perníkové koření, kokosový cukr, (kakao), med a kokosový olej. Vytvoříme těsto, které bude měkké, bude držet pohromadě a půjde vyválet na placku cca 0,5 cm hrubou. Z té začneme vykrajovat tvořítky perníčky. Doporučuji je pokládat na rovnou plochu (talíř, podnos) a nevrstvit. Když budou vykrojené, dejte je na půl hodinky do lednice, kde krásně ztuhnou. Pak je uchovávejte na suchém a chladném místě. Měly by vydržet déle, protože jsou sladké a nepřidali jsme do nich žádnou vodu, takže by se neměly začít kazit.

RAW MEDOVÉ PERNÍČKY
Líbil se vám tento recept a zajímaly by vás podobné zdravé recepty bez přidané mouky a cukru?
Autorem je Magda Navrátilová alias Healthy funny food a najdete nás na instagramu nebo facebooku

Dvoubarevný čokoládový RAW dortík s čerstvým ovocem

Velmi snadný dortík, který máte připravený docela rychle. Jenom si potřebuje přes noc odpočinout v lednici, aby správně ztuhnul. Ale skvělý dezert nebo klidně i narozeninový či sváteční dort. A odlehčený od bílé mouky a živočišných tuků.
Suroviny jsou na dortovou formu o průměru cca 22 cm. Formu doporučuji vypodložit pečícím papírem, aby se korpus nepřilepil.

RECEPT:
KORPUS:
1 hrnek mandlí
½ hrnku brusinek
2 lžíce kokosového oleje

ČOKOLÁDOVÁ VRSTVA
4 banány
5 lžic kakaa (ideálně z nepražených kakaových bobů)
¾ hrnku kokosového oleje
Hrnek čerstvého ovoce – borůvky, ostružiny, maliny,…dle chuti
Pokud chcete čokoládové kousky, tak bezva tip je nadrtit kakaové boby.

RŮŽOVÁ VRSTVA
1 hrnek kešu (alespoň 6 hodin namočených)
Případně se dá použít i kešu máslo, které můžete koupit zde:
½ hrnku kokosového oleje
½ menší upečené nebo uvařené červené řepy (nesolené, nekořeněné)
Šťáva z 1 citronu
Med nebo sirup z agáve, slaďte dle své chuti

ZDOBENÍ
Mletý strouhaný kokos, kokosové chipsy, čerstvé ovoce nebo drcené kakaové boby

POSTUP:
Korpus:
Mandle nameleme v mixéru na kousky a přidáme brusinky a kokosový olej. Pokud nebude mixér zvládat, můžete přidat trošinku vody. Ale s vodou velmi opatrně, ať není těsto příliš řídké.
Doporučuji zvolit výkonný mixér nebo kuchyňský robot s noži.
Těsto ještě můžeme zpracovat v misce rukou a pak natlačit do dortové formy vystlané pečícím papírem. Dáme zatuhnout do lednice a vrhneme se mezitím na přípravu další vrstvy.
Čokoládová vrstva:
Banány rozmixujeme s kokosovým olejem a kakaem do hladka. Ke konci můžeme přidat i nadrcené kakaové boby. Směs vlijeme na korpus a posypeme vrstvou ovoce. Dáme do lednice zatuhnout a mezitím si připravíme další vrstvu.
Růžová vrstva:
Kešu scedíme a rozmixujeme s kokosovým olejem, citronovou šťávou, červenou řepou a medem nebo agávovým sirupem do hladka. Směs vlijeme na čokoládovou vrstvu s ovocem. Necháme v lednici přes noc zatuhnout.
Zdobení:
Pokud zdobíme ovocem, můžeme zdobit ihned po přípravě. Dokud je krém měkký, tak se ovoce částečně „zaboří“ do krému. Jinak stačí zdobit až před servírováním.
Pokud chcete použít strouhaný kokos, tak je lepší si strouhaný kokos rozemlít na mouku a zdobit kokosovou moučkou.

Dvoubarevný čokoládový RAW dortík s čerstvým ovocem
Líbil se vám tento recept a zajímaly by vás podobné zdravé recepty bez přidané mouky a cukru?
Autorem je Magda Navrátilová alias Healthy funny food a najdete nás na instagramu nebo facebooku

KONTAKTY
+420 724 277 119
obchod@zdravyachutnysvet.cz
SLEDUJTE NÁS
+420 724 277 119 obchod@zdravyachutnysvet.cz